Hamvasztásos temetés

Ha Ön a végbúcsúnak ezt a módját választja, a hamvasztásos temetés szervezése kapcsán nyújtott szolgáltatásunk minden részletre kiterjedő, teljes körű, megkönnyíti az Ön mostani helyzetét: az elhunyt kórházból, halottasházból vagy temetőből a hamvasztó üzembe történő szállítása, a hamvasztás elvégzése és a hamvak központunkba és/vagy a temetési helyszínre történő szállítása mind a mi feladatunk.

A eltávozó hozzátartozó földi maradványainak kegyeletteljes körülmények közt történő elhamvasztása a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik, melynek során a méltó és szükséges kegyeleti kellékeket alkalmazzuk a hamvasztó koporsó, urnabetét és minden előírt kiegészítő biztosításával. E temetési forma kapcsán is szép és méltó körülményeket biztosítunk az eltávozó búcsúztatása során.

A hamvasztás maga egy ősi rituális hagyomány Ázsiában, s ez a szokás lényegében évezredek óta változatlan (gondoljunk például Indiára,) formában maradt fenn. Európában a legősibb civilizációkban az ókori görögöknél és a rómaiaknál is szokás volt az halottak elhamvasztása: ez a szertartás a legnemesebb és leghíresebb embereknek volt fenntartva.

A kereszténység és később az iszlám vallás elterjedése szüntette meg ezt a gyakorlatot, s a katolikus egyház csak 1774-ben oldotta fel a tilalmat.

Ma a hamvasztásos temetést ismét  több százmillió ember a választja világszerte, s egyre népszerűbb temetkezési forma hazánkban is. Magyarországon a hamvasztás, mint temetkezési forma mindössze pár évtizedes múltra tekint vissza, melynek jelentősége az elmúlt 20 évben fokozódott. A hamvasztásos temetések aránya az utóbbi pár évben emelkedett meg ugrásszerűen. Vannak olyan területek, települések hazánkban, ahol bizonyos években a hamvasztásos temetések aránya elérte, sőt meghaladta a 80%-ot is.